preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica

 > O školi  > Povijest
Povijest

ORAHOVICA

Grad Orahovicu simbolizira jedna od najvećih srednjevjekovnih utvrda u Hrvatskoj, danas poznata pod imenom Ružica-grad što se nalazi na prirodnom uzvišenju iznad orahovičkog jezera zapadno od zaseoka Duzluk, nedaleko od sadašnjeg urbanog naselja-grada Orahovice. To je najveći i najsačuvaniji kompleks srednjovj. grada na području sjev. Hrvatske. Obuhvaća 8000 m2, na 378 m nadmorske visine,oko 5 km jugoistočno od Orahovice.Građen je vjerojatno u 12.st., a u povijesnim izvorima prvi put se spominje 1228.g. U 14. st. se spominje kao kraljevski posjed, a u 15. st. je u vlasništvu knezova Iločkih. 1542.g. prodorom Turaka u ove krajeve, Orahovica postaje njihovo vojno uporište. Porazom i povlačenjem Turaka, grad ostaje ruševina koja se ni do danas nije bitnije obnavljala. U povijesti je često mijenjala moćne gospodare pa spominjemo grofove Pejačević, plemenite Mihaloviće a posljednji poznati gospodar bio je barun Gutman(čuli ste sigurno za čuvenu Gutmanovu željeznicu-primjerak izložen u parku kraj rijeke).Utvrda je danas spomenik nulte kategorije.

Ime Orahovice ne potječe od oraha kako mnogi misle, jer je stari naziv bio Raholca, Rakocia i slično, ali je u dugoj povijesti narodnim prepričavanjem dobila ime Orahovica.

Suvremena, današnja Orahovica, odnedavna grad, nalazi se u istočnom dijelu naše županije: svojim sjevernim dijelom otvorena je prema ravničarskom dijelu Panonske nizine a jugozap. dijelom prelazi u valovita područja: obronke i brdovite masive Papuka i Krndije. Nalazi se na nadmorskoj razini od 150-225 metara u dolini uz potok Radlovac i Orahovački potok koji pripadaju slivu rijeke Vučice, odnosno Karašice, odnosno Drave.

Orahovica je danas poznata i po umjetnom jezeru koje je sagrađeno u prirodnoj udubini izgradnjom veće kamene brane 1959.g.

Područje grada Orahovice zauzima površinu od 123,7 km2 sa 13 naselja.Grad je gospodarsko,kulturno i upravno središte u kome je lociran pretežni dio industrijskih objekata,školske ustanove,zdravstvene ustanove i bankarske institucije.Popisom stanovništva iz 2001. godine u Orahovici ( s 12 pripadajućih naselja ) je evidentirano 5792 stanovnika ,od kojih u samom gradu živi 4264.

N.K. i M.B.


ŠKOLA U ORAHOVICI

1780. godina spominje se kao vrijeme početka rada škole o Orahovici ( Pučka škola ).

Prva lokacija je bila u dijelu Orahovice Riječani, a zgrada je dobivena preuređenjem jedne štale “desete husarske” - konjaničke pukovnije ( reitschule ),pa se i danas taj dio Orahovice zove Rajčula.Prvi učitelj bio je Franjo Gavrančić,
izučeni trgovac. Nakon požara u vojarni ,tadašnja općina kupuje zemljište za školsku zgradu od pl.Mihalovića, u blizini župnog dvora.Za učitelja je postavljen N. Gavrančić, a nakon njega Franjo Lenardić, koji je u Orahovici službovao dvadeset godina.
Budući je ovaj prostor postao premalen, 1857. godine počela je izgradnja nove školske zgrade na kat, u prizemlju sa stanom za učitelja i jednom učionicom, a na katu s dvije učionice i sobicom za podučitelja. Tako se u novoj školskoj zgradi počelo raditi od 1858. godine. 1895. škola je proširena u četverorazrednu ( prostor bivše zgrade Napretka – danas Slatinska banka ).Sve podatke o školi iz toga vremena dugujemo vrijednom učitelju Luki Vrbaniću koji je započeo s pisanjem Spomenice škole 1875.godine,te je za tu svrhu zabilježio podatke po sjećanju najstarijih Orahovčana,a koristio je podatke i iz župne spomenice.

1910.g
odine u školi je otvorena kuhinja za djecu iz udaljenih mjesta. Školske godine 1953./54. škola postaje osmogodišnja.Škola je u ovim prostorima radila čitavih sto godina – od 1858. do 1958. 1958. godine počela je s radom škola u novoizgrađenim prostorima (stara škola). Ta je škola građena na sljedeći način: do 1948.godine dovršena je prva etapa u izgradnji škole – četiri učionice, zbornica, uprava škole, sanitarni čvor i vanjska terasa. 1950. godine uzidan je drugi dio – drugi kat. Tu su bile četiri učionice te kemijski, biološki i kabinet iz fizike. 1964. izgrađena je i zgradi osnovne škole priključena zgrada srednje škole za rad gimnazije( danas gradska uprava i županijski uredi ).

Školske godine 1981./82. i 1982./83. škola je radila u izmještenom prostoru zbog potresa koji je pogodio mjesto i oštetio zgradu škole. Nastava se te dvije školske godine održavala u drvenim barakama pored tvornice keramičkih pločica.

Školska godina 1983/84. počela je u novoj školi, koja je izgrađena za vrijeme ove dvije školske godine. Škola je izgrađena na prostoru nekadašnjeg nogometnog igrališta.Ovaj se prostor od 1984. godine dijeli sa srednjom školom, a do 2000. godine u prostorima škole radio je i dječji vrtić. U ovim školskim prostorima škola djeluje i radi i danas.

Područni odjeli – područni odjeli na prostoru Orahovice bili su u mjestima: Dolci, Donja Pištana, Nova Jošava i Donja Orahovica. Danas jedino područni odjel u Novoj Jošavi i dalje radi.

N.K.

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
VOZNI RED

Povezana slika

Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica / Trg Tina Ujevića 1 , HR-33515 Orahovica / www.os-ibmazuranic-orahovica.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-orahovica.skole.hr
preskoči na navigaciju